Gratis verzonden binnen Nederland!
Voor 17:00 besteld? Morgen in huis!
Gemakkelijk en veilig bestellen!
De beste e-sigaretten en e-liquids!

Elektronisch roken

Algemene informatie

Elektronisch roken - E-Liquids en E-Sigaretten

E-sigaret kopen? Wat moet u weten?

Een e-sigaret kopen is voor de beginner vaak moeilijk. Elke e-sigaret heeft andere specificaties, voor- en nadelen en het één en ander waar op gelet moet worden. Met de onderstaande tekst weet u in ieder geval de basis waar op gelet moet worden bij het kopen van een e-sigaret. 


Wat is een e-sigaret?


Een e-sigaret is het apparaat waarmee wordt gedampt. Een E-sigaret bestaat altijd uit de volgende drie kernonderdelen. Namelijk, een batterij, een tank, en e-liquid. De batterij zorgt ervoor dat de tank van stroom wordt voorzien, waarop de tank zorgt voor de uiteindelijke verdamping van de e-liquid oftewel vloeistof die gedampt wordt. Als we praten over de "e-sigaret', is dit alleen de batterij en de tank, waarbij de e-liquid dus de vulling is, zoals de tabak in een sigaret.


Tanks 
(Clearomizers):

De tank is het bovenstuk van de e-sigaret waarin de vloeistof moet worden bijgevuld. De tank is de opslag en de verdamper van de vloeistof die wordt gedampt. Een andere benaming voor de tank is: "clearomizer".


Coils (Verdamper):

De coil is het verdampingselementje in de tank. Het onderdeel in de tank waar de verdamping van de e-liquid oftewel vloeistof uiteindelijk zal plaatsvinden. De vloeistof, stroomt langzaam vanuit het vloeistof reservoir via het katoen in de coil naar de gloeispiraal, waarna de gloeispiraal de e-liquid verdampt. Dit gedeelte van de tank is dus het meest vatbaar voor corrosie, en de coil is bij de meeste tanks om deze reden te vervangen.


E-liquids (Vloeistof):

De e-liquid is de vloeistof die gedampt wordt. De e-liquid wordt in het reservoir van de tank gevuld. Er zijn veel smaken e-liquid verkrijgbaar met- of zonder nicotine.


Gezondheid met betrekking tot elektronisch roken

Wat maakt dampen een goed alternatief voor rokers?

Dit is altijd de meest voorkomende en eerste vraag die wij krijgen van beginnende dampers! En dit is natuurlijk ook de meest voor de hand liggende als we het hebben over de voor- en nadelen van het e-roken. Het antwoord is simpel, er zit geen teer en er vind geen verbranding maar verdamping plaats.


Waarom is de teer dan zo slecht?

Teer is van de honderden irriterende en mutagene stoffen die in een sigaret voorkomen hoogstwaarschijnlijk wel de meest akelige. Dit komt niet per se door de schadelijkheid, maar omdat het lichaam heel veel moeite heeft zich van deze stof te ontdoen. De teer blijft achter in de longen, en dat zorgt ervoor dat de gevoelige longblaasjes slechter functioneren.


Wat is het verschil tussen verdamping en verbranding?

Bij de verbranding van een sigaret ontstaat rook en bij de verdamping van een vloeistof ontstaat damp. Rook bestaat in tegenstelling tot damp uit vaste deeltjes. Net zoals bij teer heeft het lichaam meer moeite met de verwerking van vaste deeltjes.


Uitgebreide uitleg over e-sigaret onderdelen


Tanks

De tank maakt in combinatie met de batterij dus de e-sigaret. Maar de ene tank is de andere niet. Zo verschilt per model de coil van de tank, de airflow van de tank(de manier en mate waarop de koude lucht wordt aangevoerd), de inhoud van de tank en het uiterlijk van de tank.

Er zijn sinds het ontstaan vat het e-roken veel vooruitgang geboekt omtrent de hardware van het elektrische roken. Dit heeft ervoor gezorgd dat er  per vandaag een wijd scala aan tanks op de markt zijn die allemaak voor- en nadelen met zich meebrengen! De benamingen hiervan staan hieronder verder uitgelicht.

Soorten tanks:

 • Clearomizer: Een doorzichtige tank waarvan de inhoud dus goed zichtbaar is. De meest voorkomende tank.
 • Atomizer: Een ondoorzichtige tank, waarvan de inhoud dus niet zichtbaar is. Logischerwijs minder voorkomend, ook een verzamelnaam voor alle tanks.
 • Dripper: Een clearomizer of atomizer waarvan vaak de coil zelf gebouwd is. Hiervan kan het bovenstuk worden afgehaald en de e-liquid direct op de coil worden gedruppeld. Hierdoor dus de naam "Dripper".

 

Coils

De coil is het onderdeel in de tank waar de verdamping van de e-liquid oftewel vloeistof uiteindelijk zal plaatsvinden. Als de behuizing lekvrij zou zijn en er niet naar het uiterlijk zou worden gekeken, dan is de coil in combinatie met de airflow het belangrijkste van de tank. Omdat deze uiteindelijk de temperatuur, dichtheid en hoeveelheid van de damp in handen heeft. De coil maakt dus eigenlijk de tank!

Soorten Coils:

 • Top coil: De coil zit bovenaan in de behuizing van de tank.
 • Bottom coil: De coil zit onder in de behuizing van de tank.
 • Vertical coil: De coil zit onderin en verticaal in de behuizing. Bij verticale coils zit het katoen om de buitenkant van de coil gewikkeld en niet door het midden. Dit zorgt voor een groter oppervlak van verkoeling en een sneller transport van de e-liquid naar de coil. Om deze reden is de verticale coil een veelvoorkomende keuze bij sub-ohm coils.
 • Single coil: De coil is voorzien van één gloeispiraal. Een vertical coil is altijd een single coil.
 • Dual coil: De coil is voorzien van twee gloeispiralen wat in theorie zou moeten zorgen voor meer damp en een betere smaak.(Wij hebben ondervonden dat bij een goed gebouwde coil de single coil minstens net zo goed presteert als een dual coil.)
 • Temp control coil: Een coil waarvan de temperatuur wordt gereguleerd.
 • Sub-ohm coil: Een coil waarvan de weerstand van de gloeispiraal onder 1 Ohm is.

Uitgebreide uitleg over e-liquid ook e-juice of vloeistof genoemdE-Liquid


E-liquid is naast een goede e-sigaret natuurlijk uitermate belangrijk. E-liquid bestaat altijd uit een blend van propyleenglycol(PG), vegetable glycerine(VG) en smaakstoffen. De verhouding PG/PG is de basis van de e-liquid, en ook belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de e-liquid. Dit komt omdat PG en VG beide verschillende eigenschappen hebben. Propyleenglycol zorgt voor een kriebel in de keel en dampt droger. Logischerwijs is een e-liquid met een hoog PG gehalte dus een goede basis voor een e-liquid tabakssmaak. Vegetable glycerine dampt juist weer zacht en is zoeter dan PG. Dit is dus een goede basis voor fruitsmaken.

Eigenschappen Propyleenglycol (PG):

 • Propyleenglycol zorg voor de gier in de keel.
 • Propyleenglycol heeft bij verdamping een lagere dichtheid.
 • Propyleenglycol is een dunne substantie.
 • Propyleenglycol heeft een lagere verdampingstemperatuur.
 • Propyleenglycol dampt droog.
 • Propyleenglycol is NIET zoet.
 • Smaakstoffen zijn in PG makkelijk oplosbaar, ofwel er kunnen veel smaakstoffen worden opgenomen.

Eigenschappen Vegetable Glycerine (VG):

 • Vegetable glycerine dampt zacht.
 • Vegetable glycerine heeft bij verdamping een hogere dichtheid.
 • Vegetable glycerine is een dikke stroperige substantie.
 • Vegetable glycerine heeft een hogere verdampingstemperatuur.
 • Vegetable glycerine laat een zoete filmlaag achter in de mond.
 • Vegetable glycerine is zoet.
 • Smaakstoffen zijn in VG moeilijk oplosbaar, ofwel er kunnen weinig smaakstoffen worden opgenomen.

Wat maakt de PG/VG verhouding dan zo belangrijk?

Om dit goed uit te kunnen leggen zijn op de voorhand hierboven al de eigenschappen PG en VG benoemd. Een hoge VG betekent dat er weinig smaakstoffen kunnen worden toegevoegd, dat de e-liquid dik is en dat de e-liquid zoeter zal zijn. Een hoge PG betekent dat er veel smaakstoffen kunnen worden toegevoegd, dat de e-liquid dun is en dat de e-liquid droog zal dampen. Een goede verhouding PG/VG verhouding zorgt dus voor een mooi balans tussen de sterkte van de smaak, de zoetheid, de dikte en de kriebel/gier in de keel.

Waarom hoge VG e-liquids en geen hoge PG e-liquids?

Er is op de markt, en in ons eigen assortiment, een ruim aanbod hoge VG e-liquids. Dit komt grotendeels omdat de nadelen van een hoge VG e-liquid met wat technisch denkwerk kunnen worden ondervonden. Dit zorgt uiteindelijk dat er meer voordelen dan nadelen aan verbonden zijn. Of zelfs alleen nog maar voordelen overblijven!

De nadelen van VG die normaal ondervangen worden door PG:

 • Nadeel - De e-liquid is te dik: Verdunnen met alcohol en/of demi-water.
 • Nadeel - Weinig smaak, smaakstoffen: Kwalitatieve en daarmee prijzige smaakstoffen gebruiken in de productie.
 • Nadeel - Weinig tot geen gier in de keel: De producent verhoogt de alcohol en/of de gebruiker het nicotinegehalte.

Een kwalitatieve VG e-liquid zal dus een sterke smaak hebben. De vloeistof zal dikker zijn, maar nog steeds te gebruiken in alle hardware. En de e-liquid zal van nature zacht dampen.

Voordelen van VG aanvullend op de bovenstaande nadelen:

 • De damp heeft een hogere dichtheid.
 • Men is niet overgevoelig voor VG.(Soms wel voor PG)
 • De e-liquid dampt zacht.(Fijner bij langdurig gebruik)
 • De e-liquid kan tegen hogere temperaturen.(Minder kans op een dry-hit)
 • De smaak is vol, rond en gebalanceerd. (Geleidelijke verdamping van de vloeistof)
 • Er hoeven geen zoetstoffen te worden toegevoegd.(De e-liquid is van nature al lichtzoet)

De bovenstaande punten zorgen ervoor dat Hoge VG E-liquids populair zijn, vaak kwalitatiever, en meestal prijziger.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Gratis verzonden binnen Nederland!
Voor 17:00 besteld? Morgen in huis!
Gemakkelijk en veilig bestellen!
De beste e-sigaretten en e-liquids!